Doručak u Beogradu
Le Petit Bistro – od 08:30h
Le Petit Bistro u Braničevskoj, mesto je možda nešto poznatije po popodnevnom i svakako večernjem provodu i obedovanju. Kakvo je za doručak?
Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.
Brzi info:
- Doručak od: 08:30h do 13h
- Cene: između 360 i 800 dinara po porciji
- Adresa: Braničevska 13
- Odvojeni nepušački deo: ne
Le Petit Bistro je na našem “radaru” već neko vreme. Međutim, tokom proteklog leta i jeseni promenili su radno vreme pa nam nisu bili interesantni za doručak. Iznova rade od 08h što je bio dovoljan razlog za posetu (napomena: kuhinja radi od 08:30h!).
Sve oko ovog mesta “odiše” utiskom kluba sa večernjim nastupima i muzikom, kao i noćnom provodu umesto mestu za doručak, ručak pa i večeru. Ipak, iako Le Petit Bistro niti je “mali” niti je baš “bistro” njihova ponuda obroka nije mala niti za zanemarivanje.
Doručak se služi od 08:30h pa sve do 13h, a na njemu svakako dominira ponuda omleta. U razgovoru smo saznali da jaja mogu biti spremljena i kao kajgana ili na oko. Tu je i ovsena kaša, palenta i nekoliko zanimljivih dodataka standardnoj ponudi – poširana jaja, kremasta kajgana, sendvič sa lososom, klub sendvič i još ponešto.
Kao što vidite, što se tiče cena, Le Petit Bistro opravdava svoj koncept i imidž koji stvara. Omleti nisu najpovoljniji, a prženice, klub sendvič i svakako dimljeni losos odlaze u gornje granice prihvatljivih cena za doručak.
Naravno, kao ljudi koji žele što zdraviji doručak, opredelili smo se za jedan od omleta (onaj sa spanaćem) i – palentu.
Na doručak smo čekali nešto duže nego što bismo želeli, skoro 20 minuta. Zapravo, čitavo osoblje i objekat ne deluju nimalo spremno za početak rada u 08h (a mi smo došli u 08:30h). Čistačice peru toalet i brišu stolove, konobari razmeštaju baštu, zaposleni kasne na posao … No, to već nije naš problem! 🙂
Konačno, obroci stižu.
Rukola, čeri paradajz i mladi sir su inače dodatak svakog omleta, kao što i piše na meniju. Omlet je od tri jaja, dobre teksture i nivoa pečenja, sa sasvim solidnom količinom spanaća i sira u sebi.
Međutim, ono što nas je zapravo više iznenadilo je – palenta.
Prvo što ćete odmah primetiti je da je porcija zaista velika. Zamerka koju možemo da pružimo je što u meniju stoji da se uz palentu dobija stari sir, koji svakako bolje “leži” ovom jelu, dok smo mi dobili mladi. Kajmak je sa druge strane vrlo kvalitetan.
Struktura palente i njen ukus su drugačiji od bilo koje druge koju smo probali tokom ovog projekta. Izuzetno je ukusna i dobro spremljena, gusta i sa pomalo “slatkasto-mlečnim” ukusom. Nismo uspeli da procenimo da li je kuvana u mleku ili sa pavlakom za kuvanje na primer. U svakom slučaju, veoma dobro.
Piće
Očekivali smo da će u skladu sa “imidžom” piće biti skuplje nego na drugim mestima ali iznenađujuće nije. Limunada je 220 dinara, čaj 180 dinara, a ono što je bitno istaći je da služe čaj iz kuće čaja, koji je svetlosnim godinama ispred standardnih čajeva iz kesice.
Samim tim, doručak za dve osobe i dalje ulazi u onaj okvir od oko 1000 dinara (1000-1200 din) koji je standardni za beogradsku ponudu. Jedini izuzetak za sada je Bolonja kod koje je doručak oko 700-800 din, dok su praktično sva druga ispitana mesta u rangu oko “hiljadarke”.
Osoblje koje radi u restoranu je ljubazno i uslužno. Odvojeni deo za nepušače ne postoji, ali pošto pored nas nije bilo puno ljudi ne možemo da procenimo nivo zagušljivosti. Ono što je sigurno jeste da je bašta sjajan izbor čim krenu nešto lepši i topliji dani jer je dovoljno prostrana da skoro uvek ima mesta a dovoljno izlovana od ulice.
Sam Le Petit Bistro inače lako možete “promašiti” jer sa spoljašnje strane nema baš puno brendinga, ali će naša mapa ispod nadamo se pomoći.
Mapa:
Ocena: 8.0 / 10
Le Petit Bistro je ipak jedno od onih mesta koje nije baš “prvi pik” za doručak. Jednostavno, odiše utiskom “kluba”. Osoblje je ljubazno ali je i nespremno za početak rada od 08h ujutru.
Izborom jela dominira omlet na raznorazne načine a pohvalno je što postoje i neka kreativna poput poširanih jaja, dimljenog lososa, kremaste kajgane i slično. Ipak, problem sa ovim “kreativnim” jelima jeste njihova cena. Jednostavno, ne možemo naći opravdanje za njih kada koštaju kao dva standardna doručka. I omlet je nešto skuplji nego na drugim mestima, ali podnošljivo.
Pravi “šampion” ovog doručka je palenta koja nas je slobodno možemo reći oduševila, ali moramo da zamerimo dodatak u vidu mladog sira a ne starog koji ne samo da se bolje slaže uz palentu već je i naveden u meniju a nije isporučen.
Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz aprila 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja.