Beograd

Komanda 2 – od 08:00h

U mirnijem delu Vračara, na Crvenom Krstu, blizu nekadašnjeg 3. Suda i mnogima znantno poznatijeg Suda za prekršaje u Timočkoj ulici, nalazi se restoran Komanda 2. Pomalo neobično ime zapravo simobliše drugi restoran (sada možemo reći) lanca restorana Komanda, pri čemu se Komanda (1) nalazi na, za sam naziv znatno logičnijem mestu – Auto komandi.

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 13h
  • Cene: od 395 do 720 din
  • Adresa: Timočka 10, Beograd
  • Odvojeni nepušački deo: ne

U mirnijem delu Vračara, na Crvenom Krstu, blizu nekadašnjeg 3. Suda i mnogima znantno poznatijeg Suda za prekršaje u Timočkoj ulici, nalazi se restoran Komanda 2. Pomalo neobično ime zapravo simobliše drugi restoran (sada možemo reći) lanca restorana Komanda, pri čemu se Komanda (1) nalazi na, za sam naziv znatno logičnijem mestu – Auto komandi.

Komanda 2 zapravo je preuzela lokal prethodnog restoran/kafea Cosmo, koji, iako je često gostio “lokalce” i među njima bio relativno popularan, nikada nije uspeo da izađe van okvira kvarta, te se za njega nije čulo dalje od 3-4 ulice sa svake njegove strane. Nakon određenog perioda renoviranja i adaptacije, iznova je otvoren, pod novim imenom i menadžmentom, a simbolično i mi smo odlučili da upravo iznova otvoren restoran bude prvo mesto koje ćemo posetiti u našem iznova otvorenom blogu, koji posle “samo” četiri godine ponovo pokrećemo.

Lokacija

Već smo pomenuli da se restoran nalazi u Timočkoj ulici, na ćošku sa Bate Živojinovića i kao takav lociran je u mirnom kraju u kojem bez obzira na doba dana nema previše aktivnosti. Sopstveni parking ne poseduje, ali postoji javni zonski parking (zelena, odnosno treća zona) koji može biti izazovan u prvom delu dana. Već posle 14h mesta ima znatno više, a uvek možete parkirati i van zone, gde rizikujete pauka, ali makar bašta gleda na ulicu pa možete motriti svog četvorotočkaša.

Enterijer i eksterijer

Bašta je dovoljno prostrana sa petnaestak stolova, poseduje pokretnu tendu i više televizora što znači da skoro uvek možete ispratiti najnoviji sportski događaj. Enterijer je pomalo neobičan jer se sastoji od više manjih prostorija, uređen je u minimalizmu i generalno ne razlikuje se od sličnih modernih restorana otvorenih širom grada. 

Na žalost, nijedna od prostorija nije nepušačka. 

Komanda 2 je inače preuzela i prostor susedne igraonice za decu, a roditelji na televizoru mogu posmatrati svoju decu u igraonici, pa to nekome može biti značajna informacija.

Doručak

Doručak se služi od 8 do 13h. Pohvaljujemo trajanje do 13h u ime svih onih koji nešto duže vole da spavaju. Što se tiče same ponude, najveći deo menija dobro je poznat i “očekivan” – Jaja po izboru, omlet, prženice, uštipci u slanoj ili slatkoj varijanti i domaća granola. Tu su neizostavni “srpski” doručak koji je najčešće neka kombinacija sa ajvarom, kajmakom, pečenicom i naravno doručak nazvan po lokalu – ovde je to kombinacija jaja, kobasice, slanine, pohovanog kačkavalja i šampinjona. Nešto što nas možda najviše podseća na doručak u Dolcino.

Prva pohvala ide za “dodatne sastojke” odnosno “extras” – sa svim možete kombinovati ekstra pančetu, pršutu, šunku, kačkavalj, dodati jaje, fetu, kajmak i tome slično. Idealno za sve kojima je standardna ponuda u redu, ali bi da je ipak “pojačaju”.

Od neobičnih ili donekle neobičnih stvari u meniju za doručak možemo izdvojiti nekoliko. Tu je šakšuka, dobro poznat orijentalni specijalitet koji podrazumeva jaja zapečena u sosu od paradajza, paprike, luka i maslinovog ulja, zatim čedar tost doručak – kombinacija jaja, tosta, njeguške pršute i čedar sira te “Omlet Monte Kristo” – standardna varijanta omleta sa miksom zelenih salata i Cezar dresingom.

Tasting

Za testiranje ovog puta odabrali smo Omlet Monte Kristo i Palentu sa feta sirom i hrskavom slaninom.

Usluga je pre svega dovoljno brza i efikasna, što po pitanju samog prvog kontakta, zatim donošenja pića pa nakon toga i brzine izrade doručka. Sasvim sigurno jedno od bržih mesta na kojima smo dobili doručak, posebno imajući u vidu da smo poručili i palentu.

Kada govorimo o Monte Kristo omletu, pohvaljujemo kvalitet omleta, sočan je i “vazdušast”, baš kakav i treba da bude. Mala zamerka ide za hrskavu slaninu koja je bila suviše tvrda a potencijalno “problematičan” je način serviranje – omlet je na samom tostu a onda je preko svega zelena salata sa cezar dresingom. Kombinacija sama po sebi nije baš idealna da bi morala da se na ovaj način spaja, verujemo da bi bilo bolje da su svi ovi delovi servirani odvojeno. Uprkos tome, ukus zaslužuje apsolutnu pohvalu.

Sa druge strane, palenta je “domaćinska” (kažemo ovo uz pozitivnu konotaciju) i možda malo više gusta nego što bi trebalo da bude. No, ako biramo, uvek je bolje da je gusta nego da je previše retka!

Piće

Iako se slažemo da kvalitet limunade u mnogome zavisi i od dostupnog limuna, moramo reći da je ovde limunada bila jedna od lošijih koju smo probali. 

Slična ocena je i za kafu koja, iako korektna, ipak mora biti za klasu iznad za ovaj tip restorana.

Ocena: 7.5 / 10

Komanda 2, makar što se doručka tiče, opravdala je ime “lanca” koji je započeo na Auto komandi. Usluga je brza i dobra, hrana ukusna i kvalitetna. Mesta za unapređenje ima, ali svakako nam je drago što se još jedan objekat ovog tipa otvorio u delu u kojem zapravo nije bilo toliko restorana koji bi ponudili doručak.

To Top