Beograd

Cuoco – od 8h

Posted on

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji. A tu je i brzi spisak restorana sa doručkom.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 12h
  • Cene: od 495 do 740 din
  • Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 250, Beograd
  • Odvojeni nepušački deo: ne
  • Pet friendly: da

Dugo vremena “gornji deo” Bulevara kralja Aleksandra (nekada Bulevara Revolucije) nije imao neke posebno poznate restorane. Sve “iznad” Lipovog ‘lada je bila “periferija” a negde od Goluba pa “na dole”, ka centru, počinjali su ugostiteljski objekti. Naravno, u nešto većem broju tek kad dođete do Orašca. Jedan od prvih restorana “novog talasa” koji se otvorio tu u “gornjem delu” bulevara, bio je upravo Cuoco. Nekoliko sezona nakon njega krenuli su da se otvaraju i ostali – Due Fratelli, Čevap, Majstor & Margarita i drugi. I pored toga, Cuoco je opstao i ostao sve ove godine, pa to valjda znači da rade nešto dobro!

Ukoliko nije jasno iz samog imena, Cuoco je “Trattoria Italiana”, što znači da na meniju preovlađuje italijanska kuhinja. Pizze, paste, salate, neizostavni brusketi, burata, karpaćo i naravno parmiđana. Ništa od toga nije u ponudi za doručak, ali valja skrenuti pažnju ako se posle 12h časova zateknete u ovom objektu.

Lokacija

Za sve koji šetaju bulevarom, Cuoco ima odličnu lokaciju – do same je ulice, ima baštu srednje veličine i možemo da kažemo da je na “granici” donjeg i gornjeg dela bulevara pa je u tom smislu mnogima dobra tačka za predah. Problem će imati oni koji žele da dođu kolima. Zonirano područje zelene (treće) zone ne garantuje mesto. Možete rizikovati sa parkingom van zone u susednoj ulici, ali generalno se spremite za duže traženje parkinga, posebno u ključnim periodima dana.

Pogled spolja na lokal

Enterijer i bašta

Kao što rekosmo, bašta je srednje veličine ali ne bi trebalo da bude problem da u njoj nađete mesta. Nešto dalje od nje nalazi se improvizovanih nekoliko stolova na samom trotoaru, ali su oni više za piće. Bašta je inače natkrivena arhitektonskim rešenjem same zgrade u kojoj se restoran nalazi pa ste potpuno zaštićeni u slučaju iznenadnih letnjih kiša. I dalje možete sedeti i uživati u svojoj pizzi ili doručku. Bašta se zimi zatvara popularnim najlonskim “zastorima”.

Što se enterijera tiče, ne postoji baš ništa posebno što bi izdvojilo Cuoco u odnosu na druge restorane ovog tipa. Prostor je kvadratnog oblika bez ikakvih pregrada, i vodite računa o tome da je ceo pušački. Čak i da su određeni stolovi obezbeđeni kao nepušački to u ovoj konfiguraciji prostorije ne bi značilo baš ništa. Dovoljno je da na jednom stolu gosti puše i ceo lokal će se već osećati na cigarete.

Unutrašnjost restorana je jedna prostorija

Piće

Cuoco je prvi restoran u našoj novoj seriji opisa koji kao čaj nudi “pravi” čaj “rinfuznog” tipa, da ga tako nazovemo, a ne u kesicama. Izbor nije baš veliki a i niste sigurni šta ćete dobiti kao zeleni ili crni čaj (koju vrstu), ali sudeći po ukusu, verovatno je to bio neki Mao Feng. Svakako pohvalno.

Jedna trattoria ne bi smela imati lošu kafu, pa to i ovde svakako nije slučaj. Dobra Lavazza odličan je dodatak doručku i sa njom najčešće ne možete da “promašite” ako je servirate u restoranu. Limunada – krajnje korektna.

Ponuda za doručak

Doručak se služi do 12h i na njemu očekivano dominiraju stvari “od hleba” odnosno brašna. Cuoco sendvič i još nekoliko drugih sendvič varijanti, italijanske te prženice u parmezanu. Tu su i nekoliko vrsta jaja, među kojima i jaja Benedikt, a od pomalo neobičnih varijanti ističemo Fritatu kao i Budwig. U pitanju je obrok koji je (makar bi trebalo) napravljen na bazi dijete Joane Budvig, nemačke hemičarke koja je najpoznatija po kreiranju istoimene dijete koja navodno pomaže u sprečavanju pojave i širenja raka. Osnova dijete je korišćenje ulja lana i izbegavanje mlečnih i mesnih proizvoda, ali za sada nema jasnih dokaza da ova dijeta zapravo pomaže u lečenju raka. No, ostavimo to po strani, ostaje nejasno zašto Budwig obrok u Cuoco restoranu zapravo nema lan koji je osnova dijete, već su tu heljda i proso.

Meni u Cuoco

Generalno možemo reći da Cuoco nudi dovoljno na svom meniju da svako pronađe ponešto za sebe iako, kada pogledate tipski hranu na listi, ona se zasniva ili na sendvičima (i derivatima sendviča) ili na tri tipa jaja, uz dodatak palente i ovsene kaše.

Ovoga puta opredelili smo se za Italijanski omlet i Cuoco palentu, nove dodatke doručak meniju.

Tasting

Moramo reći da smo na doručak čekali skoro pa pola sata. Potencijalno zbog palente koja mora da se zapeče ali i pored toga, deluje kao previše vremena. No u slučaju da je “palenta” krivac, nemojte je birati u slučaju da ste gladni a dobro bi bilo da na meniju bude naznačeno ako se neko jelo duže čeka, kakva i jeste praksa u mnogim restoranima.

Cuoco palenta

Palenta je interesantna… dobre je gustine, sir je sasvim solidan i dovoljno kiseo da se odlično uklapa uz neutralnu palentu a gornja korica zapečena u peći doprinosi celom ugođaju. Međutim, ostaje pomalo nejasno zbog čega se kuvar opredelio da unutar palente ubaci rukolu. Da, čim kažete rukola pomislite na italiju, ali nekako ne ide uz celu kombinaciju i na kraju krajeva, rukola se nikako teksturom ne uklapa u generalno “kašasti” koncept palente. Pored toga, ukus je sasvim zadovoljavajući.

Palenta je ukusna ali je rukola višak

Italijanski omlet

Za one koji su solidno gladni, Cuoco donosi italijanski omlet, pun ementaler kačkavalja, pančete i parmezana. Šta će švajcarski sir (iz nemačkog kantona) u italijanskom omletu ostaje kao otvoreno pitanje, ali mimo toga, omlet zaslužuje pohvale po pitanju ukusa i veličine.

Sastojci su sveži, začinjenost baš kakva i treba da bude dok je pančete bilo i više nego što je očekivano. Ne žalimo se, samo konstatujemo, svakako će značiti onima koji računaju na jači doručak.

Dobri sastojci, solidna količina

Zaključak

Osoblje restorana je ljubazno i uslužno. Na doručak smo nešto duže čekali i neke odluke kuvara u doručak meniju ne razumemo. U slučaju da tražite mesto sa nešto većom privatnošću, Cuoco nije takvo mesto – stolovi su jako blizu jedan drugome i ceo lokal je jedna velika prostorija. Treba iskoristiti priliku dok je lepo vreme i bašta je otvorena, jer ako niste fan zagušljivih mesta, Cuoco nije baš najbolji izbor.

Za one kojima je to bitno, treba pomenuti i da je Cuoco pet friendly.

Mimo toga, doručak je dobar, cene su relativno normalne u odnosu na to koliko “divljaju” u proteklih nešto više od godinu dana a poseban plus je kvalitet sastojaka koje restoran koristi i veličina porcije.

Ocena: 8 / 10.

Najpopularnije

Exit mobile version