Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji. A tu je i brzi spisak restorana sa doručkom.
Brzi info:
- Doručak od: 07:30h do 12h
- Cene: od 590 do 790 din
- Adresa: Grčića Milenka 8, Beograd
- Odvojeni nepušački deo: ne
Update: 28.09.2024: Hotel Nota već smo posetili u januaru 2020. godine, i kompletna recenzija te posete nalazi se ispod ovog teksta. Odlučili smo se da Notu iznova posetimo i to je ujedno i prvi restoran koji smo obišli nakon naše pauze. U skladu sa tim, određene informacije ne iznosimo ponovo, jer su i dalje aktuelne, pa sve o tome detaljnije pronađite ispod u originalnom tekstu. Bavićemo se samo razlikama, pre svega u meniju.
Doručak u Noti servira se od 07:30 što je jedan od najranijih doručaka koje možete pojesti, pored Intergalaktika na primer. To se nije promenilo, kao i činjenica da objekat ima sopstveni parking za tridesetak vozila što znači da u svakom trenutku možete naći mesto za svog četvorotočkaša.
I dalje postoji velika letnja bašta u kojoj možete sedeti ali i izuzetno veliki prostor unutra. Iz nekog njima poznatog razloga, menadžment “seli” goste iz jedne zone restorana u drugu bez nekog naizgled jasnog pravila pa tako možete biti ili u “prednjem” ili u “zadnjem”. Oba su slične veličine, sa svim dovoljno mesta.
Prva evidentna stvar koju smo primetili jeste promena u cenama. U odnosu na period od pre četiri godine, doručak je praktično duplo skuplji. Nije ovo samo karakteristika Note, već cena u čitavoj zemlji, pa je tako doručak od 270 do 450 dinara postao doručak od 590 do 790 dinara.
Znatno značajnija izmena je tip menija. Kada se Nota otvorila, doručak je bio “domaćinski”. Uštipci, komplet lepinja, kačamak, popara i naravno razne vrste jaja. Sada je definitivno zaokrenuo na stranu pomalo modernijih doručaka sa proteinskom opcijom, Granolom, fit obrocima i tome slično. I dalje su tu pita sa sirom, i kajgane i jaja, ali i kroasani i tortilje.
Ponuda čajeva i dalje je jednako loša kao i pre četiri godine, pa u ograničenom izboru dobijate Milford u nekoliko opcija – zeleni, nana, kamilica i voćni. Svakako ne baš pohvalno.
Kafa je takođe bila prosečnog kvaliteta i kao da dolazi iz ne baš dobro očišćenog aparata. Možda zbog toga što je bilo rano jutro, ali opet, takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju.
Doručak
Popaj i Fit doručak bili su odabir ovoga puta, kao i Nota doručak. Kada govorimo o “Popaju” možemo reći da je veoma interesantan. Nešto paprike, čerija i rukole nalazi se preko omleta od belanaca a u sredini je haloumi sir. Ne posebno začinjen (što je generalno karakteristika ovog tipa doručka) slani haloumi pravi dobru kombinaciju sa neutralnim omletom od belanaca i spanaćem koji se nalazi u njemu.
Sve to je na pita hlebu, za one koji vole i da malo “zgreše” u svom zdravom obroku.
Što se granole tiče, lepo je aranžirana i bogata voćem, ali se čini da bi same granole moglo biti nešto više. Jogurt je bio veoma svež kao i samo voće, dok su kao što smo rekli granole ipak bile “u drugom planu” što ne bi trebalo da je slučaj pošto je u pitanju sastojak koji bi trebalo da je glavni u ovom obroku.
Konačno, Nota doručak ipak pamtimo kao bolji iz 2020 godine. Znatno je bolje organizovan, serviran i sa boljim sastojcima. Ovogodišnji Nota doručak je skromniji, lošijeg aranžmana i sa dosta lošom kobasicom za koju možemo reći da je verovatno najlošija koju smo probali na bilo kom doručku.
Stoga, Fit doručak i Popaj zaslužuju preporuku, dok je Nota doručak definitivno nešto na čemu istoimeni restoran mora da poradi.
Ocena: 7.5 / 10
_____________________________________
Ispod je originalni tekst o doručku u hotelu Nota iz januara 2020. godine.
Brzi info:
- Doručak od: 07:30h do 12h
- Cene: od 270 do 450 din
- Adresa: Grčića Milenka 8, Beograd
- Odvojeni nepušački deo: ne
Na neobičnoj lokaciji između tri visoka bela solitera na Crvenom Krstu, na nekadašnjoj lokaciji toplane, otvoren je hotel Nota. Nekada je na tom mestu bila i fabrika instrumenata pa ne čudi da se za taj deo istorije vlasnici odlučuju i ime svog hotela povezuju sa pomenutim objektom. Lokalci znaju da je čitav deo jako dugo bio neiskorišćen a njihovo mišljenje o otvaranju hotela podeljeno je. Mi za sada politiku ostavljamo po strani i proveravamo ponudu za doručak.
Hotelska ponuda i još ponešto
Za razliku od drugih hotela koji za doručak mahom nude švedski sto, kao možda i najlakšu opciju, Nota se odlučila za meni ponudu za svoje goste. Ista takva ponuda je i za posetioce sa strane a pozitivna strana je što se doručak samim tim služi već od 07:30h izjutra.
Jaja na oko sa šunkom i slaninom i kajgana sa prštuom i sirom, uz pitu sa sirom spadaju među standardnu ponudu za doručak. Tome se mogu pridružiti i pomalo “lenje” doručak ponude poput lepinje sa pršutom, sendviča sa tunjevinom i ćabate sa piletinom. Ostatak ponude je ili neobičan ili donekle neuobičajen.
Tu pre svega mislimo na omlet sa pršutom i tartufima ili zlatiboru komplet lepinju. Odlučujemo se za Nota doručak, Kačamak i Prženice.
Odabiramo različite stavke sa menija i moramo pohvaliti osoblje kao i kuvara, naš doručak dobijamo relativno brzo. Moguće da je tome uticalo i to što je restoran bio potpuno prazan, ali bez obzira.
Nota doručak
Jasno je odmah da sa ovim doručkom “nema šale”. Najčešće se u ponudama ovakvih obroka nalaze samo dva jaja, dok se ovde mogu naći tri, a količina ajvara je više nego dovoljna za ovaj obrok. Tu je i ćabata, sir, slaninica i vrlo kvalitetna kobasica. Paradajz je više ukras nego što ga zaista ima, ali nije ni naveden u meniju pa ne možemo zameriti. Jaja su pripremljena “taman kako treba”, bez zagorelih delova i sa dobro pripremljenim žumancetom.
Kačamak i prženice
Pohvalno je to što je za pravljenje kačamaka upotrebljeno belo kukuruzno brašno, to se ne viđa često. Iako je izbor između belog i žutog stvar ukusa, za belo je potrebno nešto više truda i rada pa je lepo videti da se kuvari nisu opredelili za lakše rešenje.
Sira ima i više nego dovoljno u kačamaku i dovoljno je kiselkast da se odlično slaže, ali čvarci sa druge strane nisu bili sveži. Slaninca je lepo ispečena ali je ima premalo.
Prženice su lepo pripremljene, pršuta ne baš dobrog kvaliteta (sir je solidan) a Nota iznova upada u zamku toga da u meni postavlja nešto što na tanjir stavlja kao dekoraciju. O ovome smo pisali više puta, ali ako na meniju navedete “paradajz” kao stavku onda je očekivano da se dobije više od jedne ili dve kriške paradajza. To je slično kao kada biste u kafani na meniju videli “10 ćevapa, šargarepa i zelena salata” i potom dobili tradicionalni “cvet” od dela šargarepe na listu zelene salate (uz porciju ćevapa, razume se).
Da stvar bude još čudnija, jednaku količinu paradajza dobijate uz Nota doručak a on tamo nije ni naveden.
Piće
Dalja zamerka ide na ponudu pića. Već u više navrata Nota kao ponudu za čajeve ima samo crni čaj i nanu jer “nova količina još nije stigla”. Nama su uspešno našli i jednu kesicu zelenog.
Uz to čaj je standardni, “iz kesice”.
Mapa:
Parking
Hotel Nota ima svoj parking prilično velikog kapaciteta, tako da po tom pitanju za slobodno mesto za svoje vozilo ne morate brinuti.
Ocena: 8 / 10
Hotel Nota je počeo da radi relativno skoro. Upravo iz tog razloga trebalo bi progledati kroz prste za određene manje manjkavosti poput nedostatka čajeva, pomalo bajatih čvaraka ili male količine određenih sastojaka. Deluje kao da se trude, što je uvek pohvalno i nadamo se da će uslugu samo poboljšati. Nakon naredne posete očekujemo viši nivo jer će u suprotnom ocena svakako ići na dole.
Među pozitivne strane možemo navesti i to što ćete skoro uvek naći parking jer hotel ima sopstveni parking, što u restoranu praktično nema šanse da ne nađete mesto jer je ogroman (osim u slučaju organizovane proslave) ali nas iznenađuje to što ne postoji odvojeni deo za nepušače.
Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz januara 2020. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja.
Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.